2010. március 23., kedd

Mankós orchidea!

Szombaton arra lettem figyelmes, hogy az egyik orchideámnak (írtam már többször is róla, Ő neveli a bébit) teljesen el van puhulva az összes levele, és a bébi két kis levele is. Teljesen kétségbe estem. Szoktam fórumozni és beraktam közszemlére, hogy mondjanak rá vmit: Az egyik kedves fórumozó társam azt mondta, hogy „valószínű túllocsolás áldozata lett. Kérdem Én, hogy még megmenthető e? Erre többen is mondták, hogy kapjam ki a közegből nézzem meg a gyökereket, és ha baj van akkor nyomban intézkedjek. "
Gondoltam rá Én is csak azért nem tudtam igazából, hogy mit tegyek, mert éppen virágzik és ilyenkor nem igazán jó megbolygatni, de nem volt mit tenni. A gyökerek, amelyek a közegben voltak teljesen élettelenek voltak. Javasolták, hogy mindet vágjam le, de nem maradt egy olyan gyökere sem amelyiket a közegbe tudtam volna ültetni. Így újból fórum és megkérdeztem, hogy hogy csináljam. Azt javasolták, hogy ültessem rá a közegre és kössem ki. Jött a következő kérdés, hogy mivel. „Műanyaggal bevont dróttal”, mondták, de az nem volt itthon. Régebbről eszembe jutott egy másik fórumozó tanácsa, hogy ilyen esetekre jó a harisnya.
Ezek után következett a műtét.
Nyírbálás előtt!

Nyírbálás után!

A levágott gyökereknél be gombaölőztem és utána a műanyag cserép lyukain áthúztam a harisnyát, egyik lukon, majd a másik lukon és kívül a cserép oldalán lelógattam. Bele töltöttem a közeget, majd a férjem oda tartotta a beteg orchideát és én finoman körbetekergetve, egyik harisnya szárát jobbról a másik harisnya szárát balról és összecsomóztam.
Így rögzítettem!





Ezzel megvolnánk... Igen ám, de ott van a másik kis beteg is a bébi. Szintén a fórumozó társam tanácsára az anyanövényen hagyva rá is kötöttem egy közeggel teli kis cserepet, hogy majd abba növessze az új gyökereit. Ugyan úgy jártam el vele is, mint a nagy orchival. 
Lejjebb húztam a virágszárat, hogy a közeg ne tudjon kiborulni a kis cserépből.



Mondták, „hogy ne locsoljam, csak spriccelgessem a meglévő gyökereket. Pár hónap múlva rendbe kellene jönnie.” Remélem így lesz… 
"Mankós orchi" az egyik fórumozó társam így nevezte el. :)

Jó hosszúra sikeredett ez a bejegyzés! :)