2009. szeptember 26., szombat

A hét szépsége ( 39. hét)


Ettől a naptól kezdve minden szombaton itt fogom közölni a számomra a leggyönyörűbb orchidea fotót.


2009. szeptember 25., péntek

Egy kis növénytan!

Az orchidea felépítése!
Az orchideák virágai rendkívül bonyolult és különleges felépítésűek, színük, alakjuk, nagyságuk, rajzolataik nagyon változatosak, mégis meglepően egységes alapszerkezettel jellemezhetők.  A virágok kétivarúak,  kétoldalian részarányos  szimmetriájúak. 
Hat lepellevelük két körben helyezkedik el, a külső lepelkör egyik lepellevele gyakran vitorla- vagy sisakszerű, a belső kör egyik lepellevele a többinél jóval nagyobb, ajakszerű, karéjos vagy osztott képződménnyé, az ún. mézajakká (labellum) alakul (erre szállnak rá a megporzást végző rovarok), aminek alján sarkantyú- vagy zacskószerűen kiöblösödő nyúlvány van, ebben gyűlik össze a nektár. Egy, kettő vagy három porzójuk van, a portokok a bibe oldalára nőttek, azzal ún. ivaroszlopot (gynostemium) alkotnak. Csak a fertilis portokban képződik virágpor, ami a legtöbb fajnál kis ragacsos csomagocskákká (pollinium) áll össze, így veszi fel a megporzást végző rovar, esetenként apró madár.  A ragasztó anyagot a a bibe csőszerű képződménye (rostellum) választja ki.  A sterilis portokok mézfejtőkké (sztaminódium) alakultak.

Orchideákról egy kis történelem!

Orchidea (kospor)

Földünk egyik legnépesebb növénycsaládjába tartoznak az Orchideák. Mintegy 20.000 fajukról tudunk, különböző fajtái megtalálhatóak a Föld minden részén.
A termesztők által létrehozott hibridjeikről még nem is beszéltünk. Az első orchidea nagy valószínűséggel 1731 körül került a Bahama-szigetekről Európába, egészen pontosan Angliába. Hosszú évtizedeken keresztül az orchidea Európában ritka, különleges kincsnek számított, hiszen úgynevezett orchideavadászok sokszor az életük kockáztatásával szerezték meg az egyre szebb, különlegesebb és ritkább, ezáltal természetesen egyre drágább növényeket. Ám ezek a csodálatos virágok nem csupán értékesek voltak, hanem idővel státusszimbólummá váltak. Változatos szín és formaviláguknak köszönhetően már a XIX században nagyon keresettek voltak ezek a növények, de akkor még csak a gazdagok kiváltsága volt. A gyűjtők körében pedig óriási méreteket öltött begyűjtésük. Manapság viszont már egyáltalán nem számít luxusnak megvenni egy-két tő orchideát. Egész iparág alakult az orchideák nemesítésére, szaporítására.
Az európai orchideák nemigen versenyezhetnek trópusi rokonaik látványos szépségével. Nincsenek rikító színeik, és nem büszkélkedhetnek különleges, bonyolult formájú virágaikkal sem. Mégis különlegesek. 



2009. szeptember 24., csütörtök

2009.09.24

Nagyon szépen fejlődik az anyanővényen a kis Keiki. Már a második levélkét hozza. Úgy látom az anyanővény is jól érzi magát, mert új gyökérkék kandikálnak ki belőle. :)
És ezúton betudom mutatni a kis Lilikémet is, mert az anyanővény fotózása közben belesétált a képbe. :D

 
 

2009. szeptember 23., szerda

2009.09.23.

A 19. -i napon írt orchideámról sajnos kiderült, hogy csak gyökeret hoz. És észleltem új levélhajtást is.
Nagyon megindult most, hogy átültettem, csak jót tettem vele...:) Remélem nemsokára virágozni is fog. :D

 
 

2009. szeptember 22., kedd

2009.09.22

A 6. orchim következik. Ő egy csónak orchidea, legalább is az van a cserepére írva. De nekem ugyan olyan mint a lepke. Utána néztem a neten és teljesen másképpen néznek ki a csónak orchideák, vagy is másnéven Cymbidium. Azért kapta a csónak nevet, mert csónakra emlékeztet a formája, a lepke orchi meg lepkére hasonlít. Szerintem elírták, de mindegy nem értek hozzá. Az a lényeg, hogy nagyon szép. Őrá azért esett a választás mert még fehér színű orhidea hiányzott a gyűjteményemből. 

 

 

2009. szeptember 21., hétfő

2009.09.21

Bemutatom az 5. orchideámat. Ő az akit a férjemtől kaptam, mert egy kicsit bedurciztam, hogy egyik orchideám sem virágzik és hogy legalább egy virágos legyen így vett nekem egyet.( Bár a legtöbbjét tőle kaptam. :D) A fajtája Cambria, túl sokat nem tudok róla mert eddig csak phalaenopsisaim voltak. Ez egy nagyon szép és különleges virágú bulbás orchi. Remélem hálás kis növényke lesz.

 

2009. szeptember 20., vasárnap

2009.09.20

Ha vasárnap akkor fürdetés!
Ma fürdettem meg 4 orchideámat. 15 percre vettek egy kis merülő fürdőt. 2 orchideám most kimaradt a sorból az ültetés miatt.