2009. szeptember 19., szombat

2009.09.19

Na Ő számomra egy nagy zsákbamacska, mert nem emlékszem a színére és képem sincs róla és elég régen is virágzott úgy emlékszem.:) Egy levelet viszont most hozott nem olyan régen.:)
Ha jól emlékszem még zölden vágtam le a virágszárat, szerintem az nagyon nem tetszett neki, de remélem nem okoztam túl nagy sokkot vele. Mivel a levelei olyan lekonyulóak voltak mostanában nagyon gyanússá vált a számomra, hogy valami nincs rendben nála. 



Gondoltam Őt is átültetem hátha egy új táptalaj majd jót tesz neki, meg igazából a gyökereit is megakartam vizsgálni, hogy milyen állapotban vannak, mert túl locsolásra gyanakodtam és féltem, hogy elkezdett rohadni a tövénél a gyökerei. Szerdán került sor az átültetésre. Nem vagyok azért annyira hozzá értő, de szerintem nincs minden rendben a gyökereivel. Egy picit megvagdostam Őket, utána beszórtam fahéjjal, majd elültettem az új földjébe. 



 A mai napon örömmel vettem észre, hogy hoz két új gyökeret amiben biztos vagyok, hogy gyökér és egy hasonló zöld dudort látok rajta mint a másiknál. Nagyon örülnék, ha virágszár lenne. :)


2009. szeptember 18., péntek

2009.09.18

Átültettem az algás orchimat. Az egész várost végig jártam orchidea földért. 6 helyből 2 helyen találtam... Végül Compo orchideáknak való földet vettem. Összetétele: felláptőzeg, fenyőkéreg, styromull, NKP műtrágya. Én meg vettem pluszban hozzá bio mulcsot, tehát fenyőkérget. Ezzel összekevertem, hogy lazítson az orchidea földjén. Kimostam, kisúroltam az algától a cserepet. Azokat a gyökereket amelyek elszáradtak levágtam és beszórtam fahéjjal, hogy meggátoljam a gombásodást. Remélem jól fogja érezni magát az új közegben.:) Most állítólag nem szabad minimum 2 hétig locsolni, hogy a gyökerek megszokják az új helyüket és belekapaszkodjanak az új kéregbe.

 

2009.09.18

Harmadik orchideám!
Ő most elég régóta vegetál, a virág szárait elszárította és Én teljesen le is vágtam. A gyökereivel nem tudom mi lehet, hogy ilyen barnák. Lehet hogy a víz, mert egy darabig sima csapvízzel locsoltam, és mikor észleltem a vízkő foltokat akkor átváltottam felforralt és lehűtött vízre.Már egy ideje így locsolom Őket. Meg az is lehet, hogy a nap egy kicsit megégette. Végül is hozza folyamatosan a zöld gyökereket és most új levelet is hozott. Sőt most a napokban észre vettem egy kis kikandikáló zöld dudort, most hogy az gyökér lesz vagy virágszár még most nem tudom megállapítani. De úgy örülnék ha virágszár lenne, mert már nagyon várom, hogy valamelyik régebbi orchideám virágba boruljon. 
                                                                                                                                                                                     

A régebbi virágzásáról is van képem. :)
 

2009. szeptember 17., csütörtök

2009.09.17

Új nap új orchidea...:)
Ő most egy nagy meglepetés nekem,mert bébit hozott a virágszáron.
Mondja a férjem: "Na ez sem fog akkor mostanság virágozni... Egyik orchideád sem virágzik." :) 

Látta hogy megbántódtam egy kicsit és másnap hozott egy Cambria orchideát.:) Mondom magamban ez jó trükk az orchidea állományom szaporítására.:)
Persze minden erőmmel azon vagyok hogy újra virágoztassam Őket...Már csak a férjem  miatt is...:))

A kis utódnak a hivatalos neve keiki. Majd ha elég erős lesz és hoz sok szép húsos gyökérzetet akkor majd lelehet választani az anyatőről. Igaz az még elég soká lesz, mert nagyon lassan fejlődik a kicsike.:)   
 
Van frissebb képem is már róla, ott már látszik, hogy a levélke szét nyílt. :)
 
Mikor még volt rajta virág akkor így nézett ki.  


2009. szeptember 16., szerda

2009.09.16.

Ő az első orchideám, már másodszor virágzott mióta megkaptam. Neki  most algásodik a cserepe, érdekes egy jelenség mert a szoba felőli része algás csak,az ablak felőli része nem. Gondolom a mesterséges fény lehet az oka. :(  Azt tanácsolták, hogy mossam ki és ugyanabba a cserépbe ültessem vissza.
A vírág színe ciklámen. Az első virágzásról nem csináltam képet elmaradt.:( De a másod virágzásról viszont van fotóm. :)

2009. szeptember 15., kedd

2009.09.16

Jó reggelt!

Az Orchideák iránti rajongásom tavaly novemberben kezdődött mikor megkaptam életem első Orchideáját egy Phalaenopsis-t. Azóta gyűjtőm Őket. Minden alkalomra Orchideát kértem, szülinapra, nőnapra és vettem már csak úgy alkalom nélkül is. Van már a gyűjteményemben halvány rózsaszín, erős ciklámen, fehér alapon rózsaszín cirombás,  sárgás közepű fehér és sárga alapon bordó cirombás (tigris). Jelenleg 6 Orchideám van. :) Abból 5 Phalaenopsis és egy Cambria.