2009. október 16., péntek

A hét virága! (42. hét)


Zygopetalum Adelaide Meadows

Ez a szépség egy orchidea kiállításon lett fényképezve.
14 fajáról tudnak Dél-Amerikában. A leggyakoribb színek a zöld, lila, fehér és néha barna.
Alcsalád Epidendroideae, törzs Maxillarieae, Alnemzetségcsoport Zygopetalinae!

2009. október 15., csütörtök

Csak a boltban szép?





Egyre többen vásárolják őket, de a hazavitt növények közül sajnos sok elpusztul. Ezt megelőzendő, alaposan figyeljük meg, mennyire egészséges a tő. A levelek normális esetben kemények, merev tartásúak, bár hajlításra nem törnek meg. A gyökerek-ha kevés is van-, szárazon szürkésfehér, nedvesen zöldes árnyalatúak. Amikor növekedésben vannak, a végük 1-2,5 cm hosszan elkeskenyedő, világoszöld, vagy vöröses. A kifejlődött gyökérvég lekerekített. Ha ezek nem igazak a kiszemelt növényre, meg kell találni az okot. Rendszerint csak kezelési hiba, amit könnyen helyrehozhatunk.



Általánosságban írnék egy két tanácsot az orchidea kezdőknek! :) (1)


Vízhiány

Az első jel, amit legkönnyebben észre vehetünk, amikor a levelek lógnak. Ennek jó esetben csak az az oka, hogy késik az öntözés. Ilyenkor a gyökérzet egészséges, az ültetőközeg természetesen-száraz. Nincs más dolgunk, mint öntözni, és amíg rendbe jön, párás helyre tenni a növényt. Hiányában a célnak megteszi egy nejlonzacskó, amibe lecsöpögés után belehúzzuk a cserepet. A száját kössük be, legfeljebb a virágszár maradjon szabadon. 3-10 nap múlva a Phalaenopsis újra a régi.


Túlöntözés

A lankadt levél lehet túlöntözés következménye. Ekkor a gyökerek megpuhultak, és sárgásak. A túlöntözött növényt legjobb, ha kivesszük óvatosan a cserepéből, megvizsgáljuk, hogy a teljes gyökérzet elhalt-e? Eltávolítjuk az elpusztult részeket, és visszaültetjük feketefenyőkéreg-zúzalékba, vagy az eredeti közegébe. A virágokat vágjuk le. A nyirkos közeget csak akkor öntözzük újra, ha kezd kiszáradni. Ez esetben feltétlenül zacskózzunk. Meleg, világos helyen, fejlettségi állapottól, fejlődési fázistól függően 1-6 hónap alatt regenerálódik a tő. Teljes gyökérpusztuláskor sajnos kis esély van a sikerre.







Amit a phalaenopsis-ról tudni kell!

Hazájuk Délkelet-Ázsia. Többségük epifita életmódú, gyökereivel a fák lombkoronaszintjében megtapad a fa kérgén. Nem élősködők, táplálékukat fotoszintézissel állítják elő. Alkalmazkodtak a tápanyagszegény környezethez, a vizet pedig a gyakori esőzések biztosítják. Gyökereik is asszimilálnak, mint sok más orchidea-félénél. Tibetben él olyan Phalaenopsis is, amelyik levéltelen, és szaprofiton (korhadéklakó). A nemesítés alapja a fehér, kerekded virágú P. amabilis volt. Később a P. stuartiana és a többi faj fokozatos bevonásával újabb fajtákat nemesítettek. Jelentősek a Doritis nemzettséggel keresztezett hibridek is.
A kereskedelemben kapható orchideák közül a Phalaenopsis-ok tarthatók talán a legkönnyebben az ember számára is kellemes, egyenletes hőmérsékletű helyen. Vegetatív növekedésük elsősorban a nyári félévben jellemző, de lehet folyamatos is. Virágzási időszakuk pont fordítottan, a legtöbb fajtának a téli időszakban van. Legnagyobb választékban november és április között kínálják őket a boltokban. Tartós virágzásúak, és ha a virágszárról csak a levirágzott szárrészt távolítjuk el, a rajta lévő rügyekből más időszakban is újabb virágok fejlődnek.





 


2009. október 14., szerda

Növésben! :)

Szépen növeszti a kis drágám a virágszárat.

Ez lesz nálam a második virágzás!

 
Ilyen virága lesz!
 

2009. október 13., kedd

Gyönyörűségem!

Már egy hónapja gyönyörűen virágzik az Obi- ból  megmentett orchideám. Szegénynek még a nevét is elírták, mert Ő is phalaenopsis, a cserepére pedig csónakorchidea van írva :D!
Nem hiába mondják hogy a fehér az ártatlanság színe! Ezért ilyen szép...:)
Íme egy két friss kép róla:

 
 
 

2009. október 12., hétfő

A hetedik!

Tegnap Budapesten voltam egész nap. Így az orchidea fürdetés mára maradt. Igaz a férjem is megtudta volna csinálni, de ez az Én dolgom, imádok velük foglalkozni. Haza felé  jövet bementünk egy Tesco-ba és szerencsémre vagy szerencsétlenségemre ( na jó ez csak vicc volt.....) nyitva volt a virágos. Megláttam messziről egy mini phalaenopsist és végem lett. Beszabadultam a virágoshoz és csak nézegettem csak nézegettem és gondolkodtam mit tegyek....Egyből a férjem jutott eszembe mit fog szólni ha megint haza megyek egy orchival. De megvettem, nem bírtam ott hagyni. A férjem reakcióját látni kellett volna, először döbbentség, majd elkezdet nevetni és azt mondta "lassan nem férünk ebben a kis lakásban a virágaidtól....":) De egyébként mondta hogy szép és jól tettem, hogy nem hagytam ott. Nincs Ő annyira ellenére mint ahogy látszik, csak az nem tetszik neki, hogy ha nem sikerül újra virágoztatni akkor Ő is szomorú. De segít nekem egyébként sokat abban, hogy megfelelő klímát, párát, fényt biztosítsunk a kis orchiknak. Valamelyik nap hozott páramérőt. 50- 60%- os  páratartalom van körülöttük. Meg kitaláltuk, hogy télen majd külön megvilágítást is kapnak.

A hetedik :)

Közelebbről 

Még nővésben

2009. október 11., vasárnap

Mit jelent orchideát adni és kapni!


Az Orchidea a műveltség és kifinomultság virága!

Szerelem, szépség, finomság. Orchideát ajándékozzunk annak a nőnek, vagy férfinak, akinek műveltségét és tudását nagyra becsüljük, akinek kifinomult ízléséről már meggyőződtünk. A virághoroszkóp szerint rendkívül érzékeny igényes emberek az orchideák. Más jelentés magyarázó szerint: kedvelem az érett nőket; Egy gyönyörű hölgynek; Szerelemmel. Keleten a kifinomultság, a műveltség és gyöngédség megszemélyesítője. Az orchideák számtalan fajtája kapható, csokorba kötve, vagy magában. Egyes fajok ára az aranyéval vetekszik, de vannak kommerszebb, hétköznapibb virágok is. Antik bútoros lakásokba, drága kelmék mellé illeszkedik a legszebben ez a virág.

  Az orchidea jelentése:

Az Orchidea magyar eredetű női név, jelentése: orchidea (virág). Újabb keletű névalkotás. A virág neve a heregolyót jelentő orchis szóból ered, jellegzetes formájú gumói miatt kapta.

Esküvői csokrom volt :)