2009. október 10., szombat

A hét virága (41 hét)


Gyönyörűség!

2009. október 9., péntek

Helyzetjelentés!

A kis kakuktojásom nagyon szépen elkezdett nőni. Hozza a húsos gyökereit és új levélkét is hozott. Jót tett neki nagyon az átültetés. :) Annyira kíváncsi vagyok milyen virága van. Nagyon fogok örülni, ha sikerül megint virágzásra bírnom a kis drágámat. De addig is türelemmel kel hogy legyek. :)

 
 
 

2009. október 8., csütörtök

Kártevők 2!


A tripszek szívogatása nyomán a sejtek belseje levegővel telik meg, ezáltal a szívásnyom a leveleken, virágokon kezdetben ezüstös, később a szövetelhalással sárgás majd barnás lesz. A kocsány alatti szívogatások nyomán a virág torzul, féloldalas lesz. A károsodott helyeken apró, fekete ürülékszemcsék találhatók. A tripszek áttetszők, zöldesek, 1,5-2 mm nagyságúak. A kifejlett alakok szárnyasok. Bizonyos fejlődési stádiumnál lehúzódnak a talajba, ez nehezíti a védekezést. 
A 3-4 mm nagyságú, fehér molytetű, vagy lisztecske gyorsan felszaporodik, és szívogatása nyomán a levelek, hajtások, virágok torzulnak. A levéltetvekhez hasonlóan (melyek szintén a szívogatásukkal károsítanak) ragadós mézharmatot választanak ki, amin később a korompenész megtelepedve fekete bevonatot képez. 
A viaszos vagy gyapjas pajzstetvek is választanak ki mézharmatot. A jelenség oka, hogy ezek a szívogatók a sejt anyagából teljes egészében a fehérjéket hasznosítják, a bekerülő szénhidrát (cukor) felesleget pedig kiválasztják. Az elpusztult állatok pajzsai nem potyognak le a levelektől, hajtásokról, így az eredményes védekezés után is csúfítják a növényeket.  
A takácsatkák szívogatása nyomán, a leveleken apró sárgás, majd később barna foltok láthatók. A levelek elsárgulnak, lehullnak. A levél fonákon nagyítóval jól láthatók a 0,6-0,7 mm nagyságú, pókszerű állatok.

A védekezéseknél néhány fontos szabályt okvetlenül be kell tartani! Miután megállapítottuk a betegséget, kártevőt, a gazdaboltokban tanácsot kérhetünk a védekezésre. Sok környezetbarát szer van forgalomban.
Csak az engedélyezett szereket használjuk!
A szerek csomagolóburkolatán lévő utasításokat mindig olvassuk el, és tartsuk be!

Konyhában, étkezőben, gyerekszobában ne permetezzünk!
Permetlé készítéséhez használjunk esővizet, vagy forralás után lehűtött csapvizet! A kemény víz foltokat okoz a leveleken. Annyi permetlevet készítsünk, amit el is használunk!
A permetlé egyenletesen fedje a levél színét és fonákját, de a virágra ne kerüljön! Ne akarjuk megfürdetni a permetszerben a növényt, ha már megcsurog a permetlé, az már sok.  A szakszerűtlen felhasználás perzselést okozhat. Az aeroszolokat nem szabad túl közelről szórni, mert különösen a fiatal leveleken és a virágszirmokon perzseléses, barna foltok keletkezhetnek.

2009. október 6., kedd

Kártevők!

Sajnos az orchideákat is megtámadhatják különböző tetvek ugyan úgy mint a többi szobanövényt. Anyósom orchideájával is ez történt. Bár nagy a valószínűsége, hogy már így kapta. Egy nagyon szép Cambriáról van szó. Már régebbi bejegyzésemben írtam róla. Olyannyira megtámadták ezek a fehér kicsit szőrős állatkák, hogy még a szárán és a virágán is sűrűn láthatóak voltak. A virágain foltok keletkeztek a szívásnyomoktól, és gyorsabban is hervadtak ez miatt. Nem tudom milyen szerrel fújta le anyósom az orchideát, de most hétvégén amikor láttam nagyon kevés, csak pár darab volt már rajta. Mondta, hogy vizes ruhával is letörölgette. A virág szárat pedig tőből levágta, nem volt mit tenni.:( Sajnos ezzel még nincs vége, mert elég nehéz kiirtani ezeket a "dögöket"! De majd figyelemmel kísérem és meglátjuk mi lesz. :)

 
 

Anyukám virágai 3!

A harmadik virágot augusztusban kapta anyukám a névnapjára a sógoréktól. Nagyon örült neki, de gyönyörű is. Kíváncsi vagyok meddig pompázik Nekünk a szép virágaival. Most Ő az ebédlő asztal dísze. :)

 
 

2009. október 5., hétfő

Anyukám virágai 2!


A második orchideát anyáknapjára vettem anyucinak. Olyan gyönyörű volt, elsőre szerelem lett. :) Három virágszáron hozta a virágait. Most kezd csak elvirágozni. Öt hónapon keresztül virított. De szerintem huzatot kapott, mert olyan gyorsan ledobálta a virágokat, már egy-két virág van csak rajta.


 

2009. október 4., vasárnap

Anyukám virágai 1!

Ebben a pár napban anyukám virágait fogom bemutatni.
Neki még egyenlőre három orchideája van. Mind a három phalaenopsis.
Az elsőt tavaly kapta augusztusban. Azóta már kétszer virágzott. Megjött az első virágszár és 5 virágot hozott, még el sem virágzott már hozta az új virágszárát három virággal. Szép volt nagyon. Nemrég virágzott el. Az első virágszárat már elkezdte elszárítani, a másik még zöld. Sajnos a virágairól nincs képem, de magáról a nővényről van. :)