2009. október 8., csütörtök

Kártevők 2!


A tripszek szívogatása nyomán a sejtek belseje levegővel telik meg, ezáltal a szívásnyom a leveleken, virágokon kezdetben ezüstös, később a szövetelhalással sárgás majd barnás lesz. A kocsány alatti szívogatások nyomán a virág torzul, féloldalas lesz. A károsodott helyeken apró, fekete ürülékszemcsék találhatók. A tripszek áttetszők, zöldesek, 1,5-2 mm nagyságúak. A kifejlett alakok szárnyasok. Bizonyos fejlődési stádiumnál lehúzódnak a talajba, ez nehezíti a védekezést. 
A 3-4 mm nagyságú, fehér molytetű, vagy lisztecske gyorsan felszaporodik, és szívogatása nyomán a levelek, hajtások, virágok torzulnak. A levéltetvekhez hasonlóan (melyek szintén a szívogatásukkal károsítanak) ragadós mézharmatot választanak ki, amin később a korompenész megtelepedve fekete bevonatot képez. 
A viaszos vagy gyapjas pajzstetvek is választanak ki mézharmatot. A jelenség oka, hogy ezek a szívogatók a sejt anyagából teljes egészében a fehérjéket hasznosítják, a bekerülő szénhidrát (cukor) felesleget pedig kiválasztják. Az elpusztult állatok pajzsai nem potyognak le a levelektől, hajtásokról, így az eredményes védekezés után is csúfítják a növényeket.  
A takácsatkák szívogatása nyomán, a leveleken apró sárgás, majd később barna foltok láthatók. A levelek elsárgulnak, lehullnak. A levél fonákon nagyítóval jól láthatók a 0,6-0,7 mm nagyságú, pókszerű állatok.

A védekezéseknél néhány fontos szabályt okvetlenül be kell tartani! Miután megállapítottuk a betegséget, kártevőt, a gazdaboltokban tanácsot kérhetünk a védekezésre. Sok környezetbarát szer van forgalomban.
Csak az engedélyezett szereket használjuk!
A szerek csomagolóburkolatán lévő utasításokat mindig olvassuk el, és tartsuk be!

Konyhában, étkezőben, gyerekszobában ne permetezzünk!
Permetlé készítéséhez használjunk esővizet, vagy forralás után lehűtött csapvizet! A kemény víz foltokat okoz a leveleken. Annyi permetlevet készítsünk, amit el is használunk!
A permetlé egyenletesen fedje a levél színét és fonákját, de a virágra ne kerüljön! Ne akarjuk megfürdetni a permetszerben a növényt, ha már megcsurog a permetlé, az már sok.  A szakszerűtlen felhasználás perzselést okozhat. Az aeroszolokat nem szabad túl közelről szórni, mert különösen a fiatal leveleken és a virágszirmokon perzseléses, barna foltok keletkezhetnek.

1 megjegyzés:

  1. Szió, remélem, jobban vannak a virágok. ;)

    Akartam már írni neked, bár talán láttad is, hogy tettem fel az oldalamra egy üzenőfalat - ha kérdésed/kérésed van, kérlek inkább oda írd be, hogy a receptes hozzászólások megmaradjanak gasztro témájúnak. Előre is köszönöm! :)

    VálaszTörlés