2009. október 3., szombat

A hét virága! (40. hét)


Gyönyörű!! Ezek a színek elképesztőek. ( Oncidium lanceanum)

2009. október 1., csütörtök

Öröm és boldogság!

A mai napom jól kezdődik, az egyik kis drágám megörvendeztetett egy virágszárral. Kidugta a kis fejét. November végére biztos előbújik a bimbó is. :) Amire eddig azt hittem hogy virágszár az bizony gyökér csak lent a tövénél. Igen nem hiába mondják, hogy a virágszár az a levélhónaljból nő. :)

Közelebbről!
 
 A gyökérke!


 

Helyzetjelentes a Cambriámról.

Gyönyörűen kinyílt az összes virág a Cambriámon. Most a legszebb. Kíváncsi vagyok meddig pompázik így nekem. 

 

A kis tetvek előbújtak a kinyílt bimbókból sajnos. De csak pár db. volt rajta és azt leszedegettem róla. Viszont anyósom rosszabbul járt. Amikor vette ezt a virágot a férjem vett az anyukájának is. Látszik, hogy egy helyről valók, mert mind a kettő tetvesen került hozzánk. Ugye bár a férjem nem nézte meg alaposan ez szép és meg is veszem címszóval. Nem volt körültekintő. Anyósom szegény meg nem ért hozzá és azt hitte, hogy csak szösz. Mára már olyan szinten eluralkodtak rajta a tetvek, hogy nem is tudom, hogy fogjuk róla leirtani őket.:(

2009. szeptember 30., szerda

Különleges szaporodású orchidea!


Egy Kínában élő orchideafajról (Holcoglossum amesianum) kutatók nemrégiben kiderítették, hogy kizárólag önmegporzás útján szaporodik. 


Bár az önmegporzás nem ritka jelenség az orchideák rendjébe tartózó fajoknál, ez általában csak kiegészítő jellegű, és akkor kerül rá sor, ha a rovar általi beporzás elmarad. A Holcoglossum amesianum az első faj, amely kizárólag csak önporzással termékenyül meg.
„A Holcoglossum amesianum más önmegporzó virágoktól eltérően nem termel nektárt, sem illatanyagot, amivel odavonzaná a rovarokat, hanem a gravitációt használja ki, hogy a virágport a termőre juttassa”!
Mivel megtermékenyítés előtt a porzószál a bibe fölé hajlik, a kiszabaduló pollen „pontosan célba ér". Ez a megtermékenyítési módszer annyira zártkörű, hogy a virágból egyáltalán nem jut pollen más virágokhoz.
A kutatók mintegy 1900 virágon végeztek megfigyelést Kína Yunnan tartományában. A faj fatörzseken nő, és a száraz, szélcsendes februártól áprilisig tartó időszakban virágzik.

2009. szeptember 29., kedd

Vanília 2

A vanília egy kúszó őserdei faj, amely léggyökereivel megkapaszkodik a fákon, és a nedvességet a levegőből nyeri, amelyet szintén a léggyökereken keresztül vesz fel. A tűző napot nem kedveli, inkább az árnyékos sötétebb helyeket keresi, de ha túl sötét van a virágzás csökken.
A vanília növénynek igen nehéz lenne az ideális körülményt nálunk megteremteni, hiszen kb. 60 % árnyékra van szüksége, gazdag szerves talajra, vagy kb. 90 %.-os páratartalomra, és évi 2500 mm csapadékra. A csapadékot kb. 40-60 naponként kell egyenletesen megkapnia, nélküle a virágzás elmarad. A növekedéshez és fejlődéshez 20-25 C fok az ideális ennél melegebb helyen a növény elpusztul.Az orchideák közül is az egyik legérzékenyebb faj, épp ezért a termesztésére alkalmas hely is igen korlátozott. Így már érthető miért kerül ilyen sokba a vanília rúdja.


Ma már tudatosan ültetik a növény egyes fajtáit az őserdők területén, van ahol a helyi őslakosok, és van, ahol már modern eszközökkel végzik a termesztés folyamatait. A helyi őslakosok nem avatkoznak be a természet munkájába, ők csak leszedik a termést, de ahol már modern módszerekkel termesztik a növényt ott póznákra futtatják fel az indákat, kézzel porozzák be a virágokat, és minden apró részletet felügyelnek, hiszen a vanília halványsárga virága mindössze 1 napig nyílik.
A mi általunk ismert vaníliát, először leszedik az indákról, majd 65 C fokos hőkezelésnek vetik alá, ezután szárítják, amíg a nedvesség tartalma kb. a 30% -ra csökken. Ha ez készen van, egy speciális aromatartó dobozba teszik, és mint a jó bort érlelik a fűszernövényt. Az általunk is jól ismert édes íz és aroma csak azután alakul ki. 




2009. szeptember 28., hétfő

A vanília :)


A kosborfélék között gyógynövények és fűszernövények is vannak. Utóbbiak közül a legjelentősebb a kapaszkodó vanília (Vanilla fragrans vagy V. planifolia). Ezt a liánnövényt Mexikóban már az aztékok is ismerték, ma a trópusokon mindenütt termesztik, a legtöbb ültetvény Madagaszkáron van. Hosszúkás tokterméseit éretlenül szedik le, majd erjesztéssel és szárítással nyerik a magas vanilintartalmú terméket. 


Úgy szeretnék ilyet....:)

2009. szeptember 27., vasárnap

2009.09.27

Ha vasárnap akkor fürdetés! (2)
Az átültetett orchideákat is megfürdettem ma. A többi 4 tápoldatos fürdőt vettek.
A múlt héten voltam egy kisállat kereskedésben és az eladó csajszinak van vagy 20- 30 orchideája. Azt mondta, hogy Ő akvárium vízzel szokta tápoldatozni az orchideáit. Elgondolkodtatott....Anyukáméknál is van akvárium, lehet, hogy kipróbálom. :)