2009. november 7., szombat

A hét virága! (45.hét)


Azért a cymbidium a hét virága, mert most van a szezonja. Minden kertészet és multi, virágbolt tele van a szebbnél szebb mindenféle színű fajtáival.

2009. november 5., csütörtök

Helyzetjelentés!

Nagyon szépen növeszti az egyik orchideám a virágszárat. Ebben a hónapban szerintem megjelennek a bimbók is. Ha jól emlékszem egyszínű erős rózsaszín lesz. Nagyon úgy néz ki hogy a bebarnult gyökereit elszárítja, mert új gyökereket hoz. Gondoltam, hogy azoknak a csúnya gyökereknek már nem sok hasznát veszi. Mert mint tudjuk az ép egészséges gyökér vagy ezüstős fehér vagy zöld, de fajonként változhat, mert lehet vöröses is.

 

Sérülés!

Az anyanövényem megsérült. Szegénykén már hónapok óta van két lyuk a levelén. Valamelyik nap nézegettem, mert hoz új virágszárat és ugye Ő nevelgeti a kis keikit és ahogy megfogtam a nagyobbik lyuk tovább szakadt. Már egy pár héttel ezelőtt próbáltam utána járni, hogy mitől lehet ez a sérülés. Egy két orhideás fórumon felvettetem a dolgot. Én csigára gyanakodtam először, de a gomba is megfordult a fejemben, bár az barna foltos inkább és nem lyuk. A fórumon más is mondta a csigát. Erre felbuzdulva elkezdtem keresni, kivettem a földjéből is, de semmit nem találtam. Megírtam ezt a többieknek és akkor jött az a válasz, hogy mechanikai sérülés is lehet. Ekkor gondoltam Én arra, hogy lehet, hogy mivel nyár eleje óta az ablakban van, hogy a nap kiégethette, de az sem, mert akkor a levelei sárgásak lennének az égéstől. A helytelen locsolásra is gyanakodtunk, mert ha nagyon ritkán locsoljuk a növényt és utána hirtelen kap vizet akkor megindul a növésben és olyankor is szakadhat a levél. De Én mindig megszokott időben locsolom, szerintem men túl gyakran és nem is túl ritkán. Hetente egyszer és egyszer spriccelem őket. Tehát abban maradtunk a fórumozókkal, hogy mikor nőtt akkor érhette valami, és a lyuk csak nőtt vele együtt, és mivel ott nem tudott úgy megerősödni ezért vékonyabb ott a levél és vigyázni kell mert könnyen leszakadhat, letörhet. Levágni meg nem szeretném, mert igazából semmi baja a levélnek, csak egy kicsit sérült.

 

2009. november 4., szerda

Még mindig!

Annyira jó vétel volt ez az orchidea. Nem hiába kacsintott ki rám a virágüzletből. Nagyon szép a színvilága, hogy nem olyan termetesek a virágai, ahogy áll a maga kecsességével. Gyönyörű. És hogy milyen fejlődő képes az oldal rügyéből elindulni látszik valami,gondolom egy elágazó virágszár. De a virágoknál is mintha nőne tovább, remélem hoz még nekem egykét bimbót. :)

 
 

2009. november 3., kedd

A fűtés miatt!

A fűtés miatt bebugyoláltam egy kicsit a kis keikimet mohával, mert szárazabb a levegő és a nedvességet így jobban megtartja, párologtatja a kicsinek. Több helyen olvastam, hogy volt olyan aki úgy járt, hogy csak levelet hozott és gyökeret nem, remélem Én nem járok így. :)

 
Októberben 7 centi volt, azóta ennyit nőt.

2009. november 2., hétfő

Kísérlet!

Tegnap rokonoknál voltunk Csongrádon! Zsuzsa néni kapott még régebben tőlünk egy Dendrobium kingianumot. Nagyon sok kicsinykét hozott. Tudom, hogy nem lesz könnyű megtartani, de kísérlet képen kértem egy kicsikét. De úgy kaptam, hogy nem leválasztva, hanem az anyanővényestül levágtuk a szárát. Itthon beleraktam egy kémcsőbe, amibe szintén orchidea volt. A kicsik tövéhez mohát kötöztem, hogy még plusz így tudjam biztosítani a párát nekik. De lehet, hogy zacskózni is fogom, majd meglátjuk mit kíván. Próba szerencse. :)


Dendrobium Kingianum

A kísérlet

2009. november 1., vasárnap

Készülünk a télre 3!

Kész a világítás a télre az orchideáknak! :)