2010. március 12., péntek

Ékszerorchidea!

Megleptem magam egy ékszerorchideával. Már régóta szemeztem vele, és most eljött az idő és megvettem. Írok egy kis tudnivalót erről az orchidea tipusról.


Ezt a különleges talajlakó orchideát elsősorban vörös erekkel díszített sötétzöld leveléért termesztik. A fonákjukon bíborszínű levelek tömött kis csoportokban nőnek a kb. 15 cm-es szárakon. Az ékszerorchidea másik voznereje, hogy egész ősszel és télen folyamatosan virágzik. Az akár 30 cm hosszúságúra növő virágszárak végén apró, a közepükön sárga, illatos fehér virágok fürtökben nyílnak.

Hőmérséklet
A növény csak mérsékelt melegben érzi jól magát. Éjjelre 16-18 °C-os hőmérsékletet, nappalra 21-27 °C közötti meleget biztosítsunk számára. Ha zárt környezetben, pl. üvegházban tartjuk, ahol a hőmérséklet a szobahőmérsékletnél jóval magasabb, biztosítsunk a növény számára rendszeres szellőztetést anélkül, hogy huzatnak tennénk ki.

Napfény
Mivel az ékszerorchidea természetes élőhelyén az erdei aljnövényzethez tartozik, kevés fénnyel is beéri, sőt kifejezetten kedveli a rossz fényviszonyokat. Egy északra néző ablakban már kellő mennyiségű fény éri.

Vízigény
Túl sötét helyiségben tartva kiegészítésként szüksége lehet megfelelő hullámhosszú mesterséges fényre is. A növekedési időszakban tartsuk a talaját egyenletesen nyirkosan, vigyázzunk, nehogy túlöntözzük. Ha a gyökerei vízben állnak, a növény gyorsan elpusztul. Amikor a virágzás véget ért, csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, ilyenkor hagyjuk a talajt kiszáradni.

Páratartalom
Az ékszerorchideának magas páratartalmú levegőre van szüksége, ezt floráriumban tudjuk elérni.

Tápoldat
Amíg növekszik, havonta öntözzük fele töménységű szobanövény-tápoldattal.

                                      


Nemsokára virágozni is fog, majd hozok akkor is róla képeket.

2010. március 8., hétfő

Nőnapi virág!

Szintén nőnapra kapott orchideámat szeretném bemutatni. Nagyon szép multiban vett Phalaenopsis. Ilyen mély pink vagy ciklámen virágú még nem is volt a gyűjteményemben. Remélem hálás kis nővényke lesz. :)



Nőnapi gyönyörűség!

Imádom a nőnapot, főleg ha orchideát kapok... :) Idén is kijutott belőlük. Kaptam egy olyan gyönyörűséget amilyenről nem is mertem álmodni, azóta sem bírok betelni vele. Paphiopedilum Gratrixianum a neve, tehát papucsorchidea.